Az alvás elengedhetetlenül fontos folyamat. Alapvetően két fázisra osztható, EEG aktivitás szempontjából. Ezek a REM (Rapid Eye Movement) és a non REM (Non Rapid Eye Movement) fázisok.

      A REM szakaszban a légzés szabálytalan, gyors és kevésbé mély. Gyors szemmozgás és a végtagok mozgatási képtelensége a jellemző. Megemelkedik a vérnyomás. Az agy azon területei aktívak, melyek a tanulásban, információ feldolgozásban is szerepet játszanak. REM fázisban álmodunk, és ilyenkor dolgozza fel az agyunk a minket érő információkat, ilyenkor raktározódnak el az emlékek. 

      Ez a szakasz az alvásidő húsz százalékát teszi ki felnőttek esetén. Ez az arány csecsemőkorban a legmagasabb, és az életkor előre haladtával fokozatosan csökken. 

      A non REM fázis során a légzés nyugodt, lassú és mély. Izomtónusunk még az ébrenléti állapotéhoz van közelebb, fokozatosan ernyed. Ennek a fázisnak további négy alszakasza van. 

1. Szendergés, lassul a szemmozgás, az izomtónus lazul. az alvásidő 5-10 százaléka.

2. Felületes alvás. Itt már nincsenek szemmozgások, az izmok ellazultak. Ez a rész kiteszi az alvási idő 50 százalékát.

3. Közép mély alvás, mely az alvásidő 5-10 százalékára jellemző. Itt lecsökken a vérnyomás, az agyhullámok és a légzés lelassul. 

4. Mély alvás. ez 15-20 százalékot tesz ki. Gyerekeknél ez az arány magasabb, időseknél kevesebb. Ilyenkor termelődnek a növekedési hormonok is. 

       Egy alvási ciklus körülbelül 90-120 perc. Ezalatt az idő alatt az említett fázisok folyamatosan váltogatják egymást. a sorrend meghatározott: 1.nem REM, 2.nem REM, 3.nem REM, 4.nem REM és REM fázis. Egy éjszaka alatt körülbelül 5-6 ilyen ciklus ismétlődik. 

       Újszülött csecsemőknél ez a sorrend is másképp alakul. A kisbabák az alvást még a REM szakasszal kezdik, melyből a legkönnyebb felébredni. Ezért fordul elő gyakran, hogy miután letesszük őket, egyből felébrednek. Körülbelül húsz perc elteltével érik el a mély alvás állapotát.

       

       Mi az alvás funkciója?

       Első megközelítésben a kémiai-fiziológiai folyamatok regenerációja a célja. Valamit bepótolunk az alvással. Minél több időt töltünk ébren, annál intenzívebb lesz az alvási folyamat. 

       Másik elképzelés szerint, alvás során csökken a testhőmérsékletünk, és a metabolikus ráta, ezzel jelentős mértékű energiát takarítunk meg. 

       A REM fázis szerepe a memória funkcióban és a kognitív elaborációban jelentős. Kimutatták, hogy kognitív terhelés növelésével növekszik a REM szakasz tartama is. 

       

       Mi történik, ha nem alszunk eleget?

       Először is csökken az alkalmazkodási képességünk, evolúciós szempontból a túlélési esélyünk. Megnyúlik a reakció időnk, csökken a figyelmi kapacitásunk, a tanulási teljesítményünk. Jellemző az ingerlékenység, a fáradtság érzés. Ha mindez tartóssá válik, akkor szomatikus betegségek és szellemi leépülés demencia is előfordulhat. 

       Az alvászavarok a felnőtt lakosság 20-30 százalékát érintik átmeneti időre, 10 százalékukat tartósan. 

       Az alvászavar leggyakoribb formája az Insomnia, azaz az álmatlanság vagy elégtelen alvás. Ez megmutatkozhat elalvási nehézségben illetve túl korai ébredésben, vagy alvás gyakori megszakadásaiban is. 

       Ennek ellentéte a Hypersomnia. A megnövekedett alvásigény, aluszékonyság. Akár napközben is betörhetnek REM szakaszok, veszélyes helyzeteket előidézve mint például a vezetés közbeni elalvás. 

      Hogyan segíti az alvást az Autogén Tréning?

      Az Autogén Tréning az egyik leghatásosabb szorongás oldó módszer. Amennyiben az alvási nehezítettség hátterében a szorongás áll, úgy a rendszeres relaxáció már önmagában meg fogja hozni a maga gyümölcsét. 

     Gyakori, hogy már azért nem tudunk elaludni, mert egyszerűen félünk az elalvástól, attól, hogy majd ismét álmatlanul fogunk forgolódni az ágyban. Görcsösen igyekszünk elaludni, számoljuk az eltelt perceket, ezzel teljesen ellehetetlenítve az elalvást. Itt idézném Victor Franklt, híres pszichológust, aki humorával a paradox intenciót hívja ilyen esetekben segítségül, mi szerint arra kell vágynunk, amitől félünk. Jelen esetben, akkor próbáljunk meg minden erőnkkel ébren maradni, és akkor garantált az elalvás...de a viccet félre téve az ilyen jellegű háttér problémáknál nagyon fontos ennek a kialakult félelemnek, görcsnek a feloldása, melyben segítség az Autogén Tréning elsajátításával együtt járó célzott beszélgetés és önismereti munka. 

       Az ellazult állapot, melyet elérünk a relaxáció során, hasonló mintázatot mutat az alvással. A test közben pihen, feltöltődik. Ezért elmondható, hogy egy jól sikerült mély relaxálás akár több órányi alvással is felér, így remekül tudja bepótolni a hiányzó mennyiséget. 

       Az Autogén Tréning segíti magát az elalvási folyamatot. Ahogy test és lélek egyre jobban ellazul, ahogy a tudatunk egyre mélyebb és mélyebb szintre érkezik, elérve a módosult tudatállapotot, már könnyűszerrel lépjük át azt a bizonyos küszöböt és merülünk mély álomba....

Címkék: alvás fáradtság szorongás alvászavar álmatlanság önismeret autogén tréning insomnia hypersomnia verejtékezés alvási nehézség

A bejegyzés trackback címe:

https://autogen.blog.hu/api/trackback/id/tr795592379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.